aardbeiensiroopMaak je eigen aardbeiensiroop, want het is weer volop aardbeientijd. Zo halverwege juni begint het seizoen van de buitenaardbeien. Dat zijn de allerlekkerste! En nu de aardbeien betaalbaar en volop verkrijgbaar zijn kunnen we weer aardbeiensiroop gaan maken. Fruit inmaken op suiker is een conserveertechniek. Tijdens de workshop Conserveertechnieken leg ik je er alles over uit. Vandaag geef ik je een voorproefje met een simpel recept voor fruitsiroop. Maar je kunt ook kruiden- en bloemensiropen maken. Nu hoor ik je denken, ja maar in siroop zit veel suiker. Dat klopt, dat is voor de houdbaarheid. Voordeel is wel dat je een E-nummer vrije limonade maakt die je helemaal naar eigen smaak kunt aanpassen. 

Recept

Aardbeiensiroop

aardbeiensiroop

Ingrediënten voor 1 fles aardbeiensiroop

1,5 kg aardbeien

water

1 kg suiker

Extra:

fles

zeef

pan

trechter

aardbeiensiroop

Bereiding

Flessen steriliseren

Zet een pan met met kokend water op. Doe daar 1 el soda in. Doe daar je flesjes in en laat ze 5 minuten koken.

Haal de flesjes dan met een tang uit het water en zet ze op zijn kop op een schone theedoek om af te laten koelen.

Als ze wat afgekoeld zijn kun je ze vullen met de siroop. Het is handig daarvoor een trechter te gebruiken.

Siroop maken

Was de aardbeien en snijd ze in stukjes. Doe ze samen met een heel klein bodempje water in een pan en breng dit aan de kook. Na 10 minuten is het prut geworden.

Giet de aardbeienprut door een zeef of een passeerzeef en vang het sap op in een pan.

Leng het aardbeiensap aan met water tot je 1 liter vocht hebt. Voeg de suiker toe en breng dit aan de kook. Zodra de suiker is opgelost is je siroop klaar.

Giet de siroop in een gesterilisseerde fles en laat afkoelen.

De siroop is zo’n 2 weken houdbaar in de koelkast.

Kijk ook eens bij mijn recept voor paardenbloemensiroop!

paardenbloemensiroop

Voor meer informatie over de workshop Conserveren kijk je hier!

 De eerstvolgende is op 13 juli!

flyer workshop conserveren

 

TG Facebook Comments

23.06.2017
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.