-
Kookworkshops 2023
-
-
Ben je op zoek naar een leuke kookworkshop, die net even anders is dan je gewend bent? Dan zit je hier op het goede adres! Leer, geniet, luister, lach, verwonder en proef alles wat er in de workshop aan bod komt. Samen maken we er een leuke, leerzame middag of avond van.
-
9 december workshop Koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
In Mijn Hollandse Keuken koken we met verse groenten en fruit van eigen bodem, met Hollandse kazen, met vis uit de Noordzee en met Hollands wild. Want, waarom zou je producten van ver halen als we zo veel lekkers van eigen bodem hebben? Kijk verder dan de supermarkt en ga naar een lokale versmarkt, een boerderijwinkel, of een gespecialiseerde online winkel! Zo koop jij de lekkerste producten en steun je onze eigen economie! En met die hoge prijzen van de supermarkten ben je niet eens duurder uit!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Koken met Annemieke
-
Koken met Annemieke 2
Wat is er lekkerder dan zelfgemaakte Aardbeienjam met vlierbloesem? De Hollandse aardbeien zijn weer heerlijk en de vlierbloesem groeit nu ook overal volop. Het is ook nog eens heel makkelijk om te maken en veel lekkerder dan de mierzoete jam uit de supermarkt. Bovendien leg ik je hier uit hoe je jam kan wecken zodat je het jarenlang kan bewaren. Dan kun je dus een lekkere grote voorraad maken en die in de kast bewaren. Geniet je met kerst nog van je zomerse Aardbeienjam met vlierbloesem.
Recept
Aardbeienjam met vlierbloesem
vlierbloesem
Ingrediënten:
500 gr aardbeien
sap van 1/2 citroen
250 gr geleisuiker
10 bloemschermen vlierbloesem
1 schoteltje
2-3 jampotten
soda
Bereiding:
Leg het schoteltje in de koelkast!
Breng een pan water aan de kook, voeg een eetlepel soda toe en doe hier de jampotten met de deksels bij. Laat de potten 5-10 minuten koken. Haal ze met een tang uit het water en zet ze omgekeerd op een schone theedoek om te drogen.
Was de aardbeien, dep ze droog en verwijder de kroontjes.
Druk de helft van de aardbeien fijn met een vork. Doe de hele aardbeien, de fijn gedrukte aardbeien, citroensap en de geleisuiker in een pan. Roer goed door.
Controleer de vlierbloesem op beestjes. Bind de bloemen bij elkaar en leg ze erbij in de pan. Breng de massa aan de kook en laat daarna 5 minuten flink borrelend doorkoken.
Pak het schoteltje uit de koelkast. Controleer de jam op dikte door een theelepel jam op het koude bordje te laten vallen. Als het nauwelijks meer uitvloeit is de jam goed van dikte. Anders moet je hem nog even doorkoken.
Verwijder de vlierbloesem en doe de hete jam over in de potten.
Sluit deze meteen af met de schroefdeksel en zet de potten circa 10 minuten omgekeerd op een theedoek. Zo trekt de inhoud goed vacuum. De jam is nu zeker een half jaar tot een jaar houdbaar.
Wil je de jam jarenlang kunnen bewaren? Zet de warme potten dan in een grote pan waar je onderin een theedoek hebt gelegd. Vul de pan met heet water. De temperatuur moet ongeveer gelijk zijn aan de temperatuur van de potten. De onderste potten mogen gewoon onder water staan. Als je stapelt is het raadzaam de bovenste potten maar voor driekwart onder water te zetten. Dat voorkomt dat je pan overkookt. Kook je jampotten een half uur. Haal ze uit de pan en laat ze op een doek of houten ondergrond (geen metaal) afkoelen.
Suiker en jam
En denk je nu ik wil eigenlijk minder suiker gebruiken. Dat kan, maar dan is je product officieel geen jam meer. Jam bestaat namelijk voor 61% uit suiker. Suiker is het conserveermiddel waardoor de jam lang goed blijft. Jams in de winkel die minder suiker bevatten heten daarom ook geen jam maar bv. halvajam.
Over de vlierbloesem
Als je nu gaat wandelen of fietsen zie je langs de wandel en fietspaden vaak de vlierbomen staan. Je herkent ze aan de schermen met kleine witte bloemetjes. De vlier is een ontzettend dankbare boom. Je kunt er namelijk van alles van maken. Zo kun je van de bloemen siroop maken maar ook wijn. De bloemetjes, die een beetje nootmuskaat-smaak hebben, kun je ook gebruiken om desserts een bijzondere smaak te geven. Ziet er meteen ook leuk uit. In de winter krijgt de vlierboom paarse bessen. Die zitten bomvol vitamine C. Er werden vroeger vooral hoestdrank van gemaakt. Ook van deze bessen kun je siroop maken. Sterker nog, kijk maar eens op het etiket van een fles fruitsiroop van Albert Heijn of Karvan Cevitam. Daar staat bij het fruit ook de vlierbes als ingrediënt!
Wil je nog meer leren over zelf inmaken en wecken? Kom dan naar mijn workshop Conserveren! Schrijf je ">hier in.
En wil je je eens helemaal onderdompelen in de aardbeien? Ga dan naar Zundert. Daar zijn op 29-30 juni de Aardbeienfeesten. Leuk om te bezoeken als je dol bent op aardbeien! Of je gaat een kijkje nemen bij de aardbeienkweker het Aardbeienterras in Zundert. Die serveert heerlijke aardbeien op het terras en heeft voor jong en oud altijd wat te doen.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.