-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Wat is er lekkerder dan zelfgemaakte Aardbeienjam met vlierbloesem? De Hollandse aardbeien zijn weer heerlijk en de vlierbloesem groeit nu ook overal volop. Het is ook nog eens heel makkelijk om te maken en veel lekkerder dan de mierzoete jam uit de supermarkt. Bovendien leg ik je hier uit hoe je jam kan wecken zodat je het jarenlang kan bewaren. Dan kun je dus een lekkere grote voorraad maken en die in de kast bewaren. Geniet je met kerst nog van je zomerse Aardbeienjam met vlierbloesem.
Recept
Aardbeienjam met vlierbloesem
vlierbloesem
Ingrediënten:
500 gr aardbeien
sap van 1/2 citroen
250 gr geleisuiker
10 bloemschermen vlierbloesem
1 schoteltje
2-3 jampotten
soda
Bereiding:
Leg het schoteltje in de koelkast!
Breng een pan water aan de kook, voeg een eetlepel soda toe en doe hier de jampotten met de deksels bij. Laat de potten 5-10 minuten koken. Haal ze met een tang uit het water en zet ze omgekeerd op een schone theedoek om te drogen.
Was de aardbeien, dep ze droog en verwijder de kroontjes.
Druk de helft van de aardbeien fijn met een vork. Doe de hele aardbeien, de fijn gedrukte aardbeien, citroensap en de geleisuiker in een pan. Roer goed door.
Controleer de vlierbloesem op beestjes. Bind de bloemen bij elkaar en leg ze erbij in de pan. Breng de massa aan de kook en laat daarna 5 minuten flink borrelend doorkoken.
Pak het schoteltje uit de koelkast. Controleer de jam op dikte door een theelepel jam op het koude bordje te laten vallen. Als het nauwelijks meer uitvloeit is de jam goed van dikte. Anders moet je hem nog even doorkoken.
Verwijder de vlierbloesem en doe de hete jam over in de potten.
Sluit deze meteen af met de schroefdeksel en zet de potten circa 10 minuten omgekeerd op een theedoek. Zo trekt de inhoud goed vacuum. De jam is nu zeker een half jaar tot een jaar houdbaar.
Wil je de jam jarenlang kunnen bewaren? Zet de warme potten dan in een grote pan waar je onderin een theedoek hebt gelegd. Vul de pan met heet water. De temperatuur moet ongeveer gelijk zijn aan de temperatuur van de potten. De onderste potten mogen gewoon onder water staan. Als je stapelt is het raadzaam de bovenste potten maar voor driekwart onder water te zetten. Dat voorkomt dat je pan overkookt. Kook je jampotten een half uur. Haal ze uit de pan en laat ze op een doek of houten ondergrond (geen metaal) afkoelen.
Suiker en jam
En denk je nu ik wil eigenlijk minder suiker gebruiken. Dat kan, maar dan is je product officieel geen jam meer. Jam bestaat namelijk voor 61% uit suiker. Suiker is het conserveermiddel waardoor de jam lang goed blijft. Jams in de winkel die minder suiker bevatten heten daarom ook geen jam maar bv. halvajam.
Over de vlierbloesem
Als je nu gaat wandelen of fietsen zie je langs de wandel en fietspaden vaak de vlierbomen staan. Je herkent ze aan de schermen met kleine witte bloemetjes. De vlier is een ontzettend dankbare boom. Je kunt er namelijk van alles van maken. Zo kun je van de bloemen siroop maken maar ook wijn. De bloemetjes, die een beetje nootmuskaat-smaak hebben, kun je ook gebruiken om desserts een bijzondere smaak te geven. Ziet er meteen ook leuk uit. In de winter krijgt de vlierboom paarse bessen. Die zitten bomvol vitamine C. Er werden vroeger vooral hoestdrank van gemaakt. Ook van deze bessen kun je siroop maken. Sterker nog, kijk maar eens op het etiket van een fles fruitsiroop van Albert Heijn of Karvan Cevitam. Daar staat bij het fruit ook de vlierbes als ingrediënt!
Wil je nog meer leren over zelf inmaken en wecken? Kom dan naar mijn workshop Conserveren! Schrijf je ">hier in.
En wil je je eens helemaal onderdompelen in de aardbeien? Ga dan naar Zundert. Daar zijn op 29-30 juni de Aardbeienfeesten. Leuk om te bezoeken als je dol bent op aardbeien! Of je gaat een kijkje nemen bij de aardbeienkweker het Aardbeienterras in Zundert. Die serveert heerlijke aardbeien op het terras en heeft voor jong en oud altijd wat te doen.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.