aardbeienjam
Wat is er lekkerder in de zomer dan van het heerlijke, superverse Hollandse fruit je eigen aarbeienjam te maken?En dan natuurlijk wel van echte Hollandse aardbeien, ze zijn er nog even. Eind september is het wel klaar met de Nederlandse buiten aardbei en komen ze of uit de kas of uit verweggiestan. Ze zijn nu nog helemaal niet duur, dus een goede reden om lekker zelf aan de slag te gaan. Dan kun je van de winter tijdens het eten vande jam nog eens terugdenken aan die heerlijke zomer! Als je zelf jam maakt ben je trouwens aan het conserveren, de suiker in de jam is je conserveermiddel. Het voordeel van zelf jam maken is ook nog eens dat je er helemaal je eigen smaak aan geven. Vleugje kaneel erbij? Beetje citroen? Het kan allemaal! 

Recept aardbeienjam

aardbeienjam

Dit heb je nodig:

500 gr aardbeien

sap van 1/2 citroen

250 gr geleisuiker

1 schoteltje

2-3 jampotten

soda

Bereiding:

Leg het schoteltje in de koelkast!

Breng een pan water aan de kook, voeg een eetlepel soda toe en doe hier de jampotten met de deksels bij. Laat de potten 5-10 minuten koken. Haal ze met een tang uit het water en zet ze omgekeerd op een schone theedoek om te drogen.

Was de aardbeien, dep ze droog en verwijder de kroontjes.

Druk de helft van de aardbeien fijn met een vork. Doe de hele aardbeien, de fijn gedrukte aardbeien, citroensap en de geleisuiker in een pan. Roer goed door. Eventueel kun je hier je extra smaak toevoegen. Bijvoorbeeld wat schijfjes citroen of een kaneelstokje.

Pak het schoteltje uit de koelkast. Controleer de jam op dikte door een theelepel jam op het koude bordje te laten vallen. Als het nauwelijks meer uitvloeit is de jam goed van dikte. Anders moet je hem nog even doorkoken.

Doe de hete aardbeienjam over in de potten. (Haal wel de citroen of kaneel tevoren uit de jam!!)

Sluit deze meteen af met de schroefdeksel en zet de potten circa 10 minuten omgekeerd op een theedoek. Zo trekt de inhoud goed vacuum. De aardbeienjam is nu zeker een half jaar tot een jaar houdbaar.

aardbeienjam

Jam en conserveren…

Wist je trouwens dat jam 62% suiker moet bevatten? Anders mag het geen jam heten. Vandaar dat er op sommige potjes een andere naam staat. Dat betekent alleen dat er minder suiker in zit.

Waarom moet er minimaal 62% suiker in? Omdat suiker het conserveermiddel is om de suiker goed te houden. Doe je er minder suiker in dan zul je andere conserveringsmiddelen toe moeten voegen om het langer houdbaar te maken.

Wil je graag meer weten over de do’s en dont’s van voedsel conserveren? Kom dan gezellig naar mijn workshop Conserveertechnieken die ik op zaterdag 30 september op Hoeve Ravenstein geef.

Je kunt je opgeven via

TG Facebook Comments

25.08.2017
Geplaatst in fruit
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.