-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Ik wil het vandaag met je hebben over de meest ondergewaardeerde groente die we kennen; schorseneer. De betere groenteboer heeft hem in deze tijd van het jaar wel, want hij is volop in het seizoen. Maar de kans is groot dat je hem nog nooit gegeten hebt. Het is immers een lelijke bruine penwortel die winderigheid kan veroorzaken en zich ook nog eens lastig laat schillen. Dus het zit de schorseneer niet erg mee in dat opzicht. Toch geef ik je hier 3 redenen waarom je schorseneer moet eten.
3 redenen waarom je
schorseneer moet eten.
1: Ontstekingsremmend!
De schorseneer kwam in de 16e eeuw vanuit de Middellandse Zee naar ons land. Waarschijnlijk via Spanje en Italië. De Italianen noemden de groente scorzonera ofwel ‘adder’. Het sap werd gebruikt tegen adderbeten. In het Engels wordt de plant naast black salsify dan ook serpent root of viper´s herb genoemd. Ofwel ook de Engelsen verwijzen naar het woord adder. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat er ontstekingsremmende stoffen in de groente zitten dus het was helemaal niet verkeerd het sap tegen adderbeten te gebruiken.

Jaren ’70 recept schorseneren
2: Bron van vitamine en mineralen
Tot de jaren ’50 was het een populaire groente. Maar sinds de opkomst van de supermarkt en de snelle maaltijd bereidingen is de schorseneer uit onze keuken verdwenen. Dat komt waarschijnlijk vooral omdat als je hem schilt er een kleurig sap vrijkomt. Vandaar zijn oude bijnamen keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed. Maar hé, ze zijn best goed te schillen als je ze een tijdje in een badje water legt. Trek vervolgens wel handschoenen aan en schil ze met een dunschiller. Leg de schorseneren dan in schoon water met wat citroensap. Want, dat is het volgende nadeel van de schorseneer, hij verkleurt nogal makkelijk na het schillen. Een waterbadje met citroensap voorkomt dat.
Kijk, want hoewel je wat moeite moet doen hebben we het hier wel over een smakelijke groente. En dan zitten er ook nog eens flinke hoeveelheden vitamine C in. Die zijn goed voor de weerstand. De calcium in de groente is goed voor je botten en de kalium voor je spieren. En schorseneren bevatten veel thiamine ofwel vitamine B1. Dit is goed voor het zenuwstelsel, de aanmaak van maagzuur en je spieren. En er zit wel 18% van je dagelijkse hoeveelheid ijzer in een portie schorseneer. Dat is weer goed voor je bloed en helpt dus tegen bloedarmoede.
3: Goed voor diabetici
Omdat er inuline in schorseneren zit is het een groente die geschikt is voor mensen met diabetes. De vezels van de groente houden de suikers langer vast waardoor suiker gelijkmatiger aan het bloed worden afgegeven. Hierdoor fluctueert de bloedsuikerspiegel veel minder. Verder stimuleert inuline de groei van bifidobacteriën in de darmen. En dat verbetert weer de opname van mineralen.
Morgen een recept!
Ik betaalde vandaag bij de groenteboer slechts €1,50 voor een kilo schorseneer. Morgen krijg je daarom van mij een heerlijk schorseneer recept en uitleg hoe je de groente het handigst bereidt.

Zak schorseneren van de groenteboer €1,50
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.