schorseneer
Ik wil het vandaag met je hebben over de meest ondergewaardeerde groente die we kennen; schorseneer. De betere groenteboer heeft hem in deze tijd van het jaar wel, want hij is volop in het seizoen. Maar de kans is groot dat je hem nog nooit gegeten hebt. Het is immers een lelijke bruine penwortel die winderigheid kan veroorzaken en zich ook nog eens lastig laat schillen. Dus het zit de schorseneer niet erg mee in dat opzicht. Toch geef ik je hier 3 redenen waarom je schorseneer moet eten.

3 redenen waarom je

schorseneer moet eten.

1: Ontstekingsremmend!

De schorseneer kwam in de 16e eeuw vanuit de Middellandse Zee naar ons land. Waarschijnlijk via Spanje en Italië. De Italianen noemden de groente scorzonera ofwel ‘adder’. Het sap werd gebruikt tegen adderbeten. In het Engels wordt de plant naast black salsify dan ook serpent root of viper´s herb genoemd. Ofwel ook de Engelsen verwijzen naar het woord adder. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat er ontstekingsremmende stoffen in de groente zitten dus het was helemaal niet verkeerd het sap tegen adderbeten te gebruiken.

schorseneer

Jaren ’70 recept schorseneren

2: Bron van vitamine en mineralen

Tot de jaren ’50 was het een populaire groente. Maar sinds de opkomst van de supermarkt en de snelle maaltijd bereidingen is de schorseneer uit onze keuken verdwenen. Dat komt waarschijnlijk vooral omdat als je hem schilt er een kleurig sap vrijkomt. Vandaar zijn oude bijnamen keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed. Maar hé, ze zijn best goed te schillen als je ze een tijdje in een badje water legt. Trek vervolgens wel handschoenen aan en schil ze met een dunschiller. Leg de schorseneren dan in schoon water met wat citroensap. Want, dat is het volgende nadeel van de schorseneer, hij verkleurt nogal makkelijk na het schillen. Een waterbadje met citroensap voorkomt dat.

Kijk, want hoewel je wat moeite moet doen hebben we het hier wel over een smakelijke groente. En dan zitten er ook nog eens flinke hoeveelheden vitamine C in. Die zijn goed voor de weerstand. De calcium in de groente is goed voor je botten en de kalium voor je spieren. En schorseneren bevatten veel thiamine ofwel vitamine B1. Dit is goed voor het zenuwstelsel, de aanmaak van maagzuur en je spieren. En er zit wel 18% van je dagelijkse hoeveelheid ijzer in een portie schorseneer.  Dat is weer goed voor je bloed en helpt dus tegen bloedarmoede.

Schorseneren met kaassaus

3: Goed voor diabetici

Omdat er inuline in schorseneren zit is het een groente die geschikt is voor mensen met diabetes. De vezels van de groente houden de suikers langer vast waardoor suiker gelijkmatiger aan het bloed worden afgegeven. Hierdoor fluctueert de bloedsuikerspiegel veel minder.  Verder stimuleert inuline de groei van bifidobacteriën in de darmen. En dat verbetert weer de opname van mineralen.

Morgen een recept!

Ik betaalde vandaag bij de groenteboer slechts €1,50 voor een kilo schorseneer. Morgen krijg je daarom van mij een heerlijk schorseneer recept en uitleg hoe je de groente het handigst bereidt.

schorseneer

Zak schorseneren van de groenteboer €1,50

 

 

TG Facebook Comments

10.01.2018
Geplaatst in Groente-info
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.