stoofpot met paarse spruitjesVoor het weekeinde heb ik een lekkere stoofpot met spruitjes voor je. Geen gewone groene, maar paarse. Paarse spruitjes? Ja, echt waar. Ze bestaan en ze zijn nog lekker ook. Ik kreeg afgelopen week een 2 doosjes paarse spruitjes in huis. Van de firma ‘Vers van de Teler’. Ze vroegen of ik hun 2 nieuwste paarse spruiten wilde proeven. Nou, dat wilde ik wel. De spruiten in deze stoofpot vond ik het lekkerst. Ze zijn wat steviger dan de groene spruiten en wat minder bitter van smaak. Iets meer richting rode kool. En ze zagen er ook nog eens heel mooi uit. Maar de groene spruiten uit de winkel doen het ook prima hoor in deze stoofpot. 

Recept

Stoofpot met paarse spruitjes

4 personen – 3 uur incl. stoven – redelijk makkelijk

stoofpot met paarse spruitjes

Ingrediënten

olijfolie

roomboter

150 gr spekblokjes

een grote ui, gesnipperd

2 tenen knoflook

750 gr stoofvlees, in blokjes gesneden

2 tenen knoflook, gesnipperd

1/2 flespompoen

500 gr kleine paarse spruitjes

bloem

pakje porcini (gedroogde champignons)

1 el gedroogde salie

1 el mosterdpoeder

een laurierblad

worchestersaus

1/2 ltr bouillon

aceto balsamico azijn

paarse spruiten

Bereiding

Zet een grote braadpan op een middelhoog vuur. Doe 2 el olijfolie en 1 el boter in de pan en verwarm deze zachtjes. Voeg dan de uisnippers, knoflook en de spekblokjes toe en bak ze 2 minuten zachtjes door. Voeg vervolgens de blokjes stoofvlees toe en roer alles goed om met een pollepel.

Snijd de flespompoen in blokjes en maak de spruitjes schoon. Snijd de spruitjes ook doormidden. Voeg de groenten toe aan de pan en roer ze goed door het vlees.

Doe vervolgens de porcini, gedroogde salie, mosterdpoeder en het laurierblad erbij.

Roer goed door en voeg ook de bloem toe. Giet er dan de bouillon, 1 el worcestersaus  en 1 el balsamico azijn bij en doe de deksel op de pan. Laat dit geheel ruim anderhalf uur trekken.

stoofpot met spruiten

Check wel regelmatig of het vlees nog onder het vocht staat. Is dat niet het geval voeg dan wat water toe.

Proef tenslotte of de stoofpot lekker is en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

Schep het vlees in 4 leuke stoofpotjes en serveer voor ieder zijn eigen potje. Lekker met gekookte of gebakken aardappeltjes.

Eet smakelijk!

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

Of wil je iemand een kookboek cadeau doen?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. En een vegetarisch kerstmenu!

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 Of schrijf je in voor de workshop   Conserveren op 24 maart!

TG Facebook Comments

17.01.2018
Geplaatst in stoofpot
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.