chinese tomatensoep
Hallo Makkelijke Maandag; ik heb hier een lekkere Chinese vega tomatensoep! Je weet wel die zoetzuur smakende soep die je ook vaak in blik of zak kunt kopen. Maar ja, dan eet je meteen een berg extra suikers. Dat proef je aan de mierzoete smaak. En wat dacht je van de ongewenste E-nummers in zo’n pak of zak Chinese tomatensoep? Daar word je ook echt niet blij van. Nee, maak deze soep lekker zelf. Moeilijk is het niet. Normaal gebruik ik ook kip in deze soep, maar vandaag laat ik hem achterwege, want officieel begint vandaag de Nationale Week zonder vlees. Onder het recept lees je er meer over! 

Recept

Chinese vega tomatensoep

4 personen – 30 minuten – makkelijk

chinese tomatensoep

Ingrediënten

1 ui

1 rode peper

een stukje verse gember ter grootte van een duimtop

1 teen knoflook

een blikje gepelde tomaten  (450 gram)

1 appel

2 groentebouillon blokjes

1 el rode wijnazijn

100 gr eiermie

2 bosuien

4 eieren

bakje taugé, gewassen


Bereiding

Pel en snipper de ui, gember en knoflook. Snijd ze alledrie fijn. Was de peper en snijd die in ringetjes. Laat de zaadjes weg als je niet van heel heet houdt.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes.

Doe wat zonnebloemolie in een kookpan en zet die op een middelhoog vuur. Voeg na een paar minuten de gesnipperde ui, gember, knoflook, appelblokjes en peper toe. Bak deze vervolgens 5 minuutjes zachtjes door.

Voeg dan de tomaten uit blik toe en roer door.

Doe er water en de bouillonblokjes erbij tot je anderhalve liter vocht in de pan hebt.

Breng dit alles aan de kook en laat 10 minuten doorkoken.

Zet dan een staafmixer in de soep om een gebonden soep te maken.

Voeg dan de azijn toe en doe ook de eiermie erbij en breng het geheel opnieuw aan de kook.

Snijd ondertussen de lente-ui in dunne ringetjes.

Kluts de 4 eieren in een schaaltje.

Verwarm een bakpan en doe er wat zonnebloemolie in. Voeg het eimengsel toe en bak de dunne omelet voorzichtig. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Haal na 5-10 minuten de deksel van de pan.

Proef ondertussen of de soep goed is en voeg eventueel naar smaak wat wat meer azijn toe.

Serveer de soep in grote kommen, garneer die met de lente-uien, reepjes omelet en de taugé

De Nationale Week zonder vlees!

In Nederland eten we per persoon zo’n 40 kilo vlees per jaar. Zo’n 50 jaar geleden was dat hooguit 20 kilo per persoon.

koeienPer kilo vlees is 15.000 liter water nodig. Net zoveel als een jaar lang douchen. En per kilo vlees is zo’n 25 kilo veevoeder nodig geweest. Om dat te verbouwen zijn er niet genoeg akkers en worden er dus bomen gekapt om akkers van te maken, met allerlei overstromingen tot gevolg.

Heel lang wilde men in Nederland niks horen over het belang van minder vlees eten, maar het lijkt er op dat het de laatste jaren tot ons begint door te dringen dat het zo niet langer kan.

 

Tegelijk wordt minder vlees eten ook makkelijker. In de winkelschappen vind je steeds meer lekkere vleesvervangers en in kookboekenland zijn er steeds meer vegetarische en veganistische boeken te vinden. Vegetarisch koken blijkt dus helemaal niet zo moeilijk te zijn. Mede daardoor is in steeds meer huishoudens eén of meer dagen in de week een hoofdmaaltijd zonder vlees al de norm. Restaurants spelen daar weer op in door ook meer vegetarische en veganistische maaltijden zonder vlees op de kaart te zetten.

Vegetarische Restaurantweek

Tijdens deze eerste Nationale Week Zonder Vlees (van 5 tot 11 maart) is er dus ook de Vegetarische Restaurantweek met 53 restaurants die speciale vegetarische maaltijden aanbieden. Ook gaan negen grote supermarktketens met kortingsacties vlees- en visloze alternatieven aanprijzen. En er zijn presentaties op scholen en in bedrijfskantines. Een aantal pompstationketens heeft toegezegd meer vleesloze snacks aan te zullen bieden.

De verschuiving naar een meer plantaardig eetpatroon heet met een duur woord eiwittransitie.

Dit jaar is de Green Protein Alliance opgericht, een groep voedselbedrijven die, gesteund en gefinancierd door de overheid, de consumptie van plantaardige eiwitten gaat stimuleren. Benieuwd waar zij mee gaan komen. Voor nu heb ik gewoon een lekker vegetarisch gerecht voor je. En om me aan te sluiten bij deze vegetarische week, heb ik ook de rest van de week vlees-en visloze recepten voor je!

Wil je weten bij welke restaurants je deze week terecht kunt voor een speciale vega maaltijd? Check dan deze website: www.weekzondervlees.nl

 

chinese tomatensoep

TG Facebook Comments

05.03.2018
Geplaatst in soep
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.