Appel-pompoen jamOp Woensdag Weckdag heb ik een heerlijke Appel-pompoen jam voor je. De pompoen is deze maand nog uit Nederland verkrijgbaar, dus geniet er nog even van. Ook de Hollandse appels, die nu uit de koelhuizen komen, zijn bijna op. De appels die je vanaf april koopt, komen meestal uit het buitenland! Pas in september hebben we weer volop Hollandse appels. Dus je hebt nu nog kans om deze seizoensjam te maken die heerlijk veel extra smaak krijgt door de specerijen.

Recept

Appel-pompoen jam

1 pot-30 minuten-makkelijk
glutenvrij-lactosevrij
Appel-pompoen jam

Ingrediënten

300 gram pompoen, (schoon gewicht), geschild en kleingesneden
150 gram appel, geschild en in stukjes
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 steranijs
500 gram (gelei)suiker

Bereiding

Schil eerst de pompoen en snijd die in blokjes.
Schil dan ook de appel, verwijder het klokhuis en snijd de rest van de appel in blokjes.
Zet een schoteltje in de diepvries!
Doe een bodempje water in een pan en voeg de pompoen- en appelstukjes toe. Doe daar ook meteen de (gelei)suiker, het kaneelstokje, de steranijs en de kruidnagels bij.  De specerijen kun je in een thee-ei doen en die in de pan hangen.
Breng aan de kook en laat het zachtjes koken tot je een soort appelmoes-dikte hebt. Let op dat je het niet laat aanbranden.
Let op je kunt voor de jam geleisuiker gebruiken. Dan blijft de jam langer goed. Geleisuiker koop je in de supermarkt.
geleisuiker
Check nu of de jam dik genoeg is. Haal daarvoor het schoteltje uit de diepvries. Druppel er wat van de warme jam op en draai het schoteltje. Loopt de jam uit, kook hem dan nog even door. Blijft de jam hangen dan is hij goed. Haal het thee-ei met de specerijen uit de pan. Als je de specerijen los er in hebt, moet je ze er nu uit zien te vissen. Of je zeeft de jam.
Vul je gesteriliseerde pot met de jam en zet hem even op zijn kop weg op een theedoek. Laat de jam afkoelen.

Wecken:

Heb je gewone suiker gebruikt dan kun je de houdbaarheid verlengen door de jam te wecken. Doe dat met een thermometer op 90 graden gedurende 20 minuten.
weckpan

 

 

Meer leren over inmaken en wecken?

Kom naar de workshop! Meld je hier aan!

flyer workshop conserveren

TG Facebook Comments

07.03.2018
Geplaatst in inmaken
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.