Witlof plaattaart Deze woensdag wordt heel easy met deze makkelijke witlof plaattaart.Vroeger aten we witlof alleen gerold in de ham en overdekt met kaas uit de oven. Maar anno 2018 kun j nog veel meer met witlof. In de lunch-salade, gewokt, gebakken en in deze witlof plaattaart. Vraag jij j trouwens wel eens af waarom witlof wit is? Nou dat komt omdat witlof in het donker wordt gekweekt. Met licht erbij wordt de witlof groen!!  De Hollandse witlof kun je nu bij elke groenteboer spotgoedkoop vinden.Dus het is ook nog eens een low budgetgerecht! Hopla, wat een fijn idee voor de woensdag!

Recept

Witlof plaattaart

2 personen-40 min. incl baktijd-makkelijk

vegetarisch, bevat lactose en gluten

Witlof plaattaart 

Ingrediënten

2 stronken witlof

5 plakjes bladerdeeg

100 gr crème fraîche

100 gr oude kaas, geraspt

kerriepoeder

peper en zout

bakpapier

olijfolie

Extra: bakplaat, bakpapier

 

Bereiding

Verwarm eerst de oven voor op 180 graden.

Haal dan het bladerdeeg uit de diepvries en laat deze even ontdooien.

Was de witlof en snijd ze doormidden. Haal de onderste harde kern uit de witlof en snijd de lof verder in langwerpige repen. Leg dit even apart.

Leg vervolgens 4 plakjes bladerdeeg naast elkaar met de naden strak tegen elkaar. Druk nu met je vingers op de naden zodat de plakken aan elkaar gaan hechten. Snijd repen van het 5e plakje deeg, trek die iets uit elkaar en leg die op de randen van het vierkant. Zo krijg je straks een opstaand randje.

Meng de crème fraîche met de oude, geraspte kaas. Breng die op smaak met peper en zout. Bestrijk de deegbodem dan met deze crème.

Leg de repen witlof in de breedte naast elkaar op de deegplak. Bestrooi de witlof royaal met kerriepoeder en peper en zout. Bestrooi er dan nog de 2e helft van de geraspte oude kaas over en besprenkel alles met 1 tot 2eetlepels olijfolie.

Bak de witlof plaattaart in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

Neem de witlof plaattaart uit de oven en laat afkoelen. Je kunt hem uiteraard warm eten, maar ook koud is hij heerlijk! Lekker bij een maaltijdsoep!

Witlof plaattaart 

Wil je ook meer verantwoorde hapjes maken met Hollandse ingrediënten?

Schrijf je hier in voor de workshop Conserveertechnieken

op 24 maart 2018?

Weckpotten vol lekkers

   Leer pickles maken, groenten fermenteren, vlees roken en fruitlikeur maken!

Inclusief een lunch en een goodiebag!

Of heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

Of wil je iemand een kookboek cadeau doen?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. En een vegetarisch kerstmenu!

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

TG Facebook Comments

31.01.2018
Geplaatst in hartige taart
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.