preiclafoutis

Vandaag heb ik een lekker recept voor een prei clafoutis. In het Hollands Maandkookboek heb ik een recept staan voor een kersenclafoutis. Dat is een soort desserttaart gemaakt van kersen, die baden in een beslag van eieren, bloem en suiker. Zeg maar, een hele dikke, zoete pannenkoek gevuld met kersen. Nu is het natuurlijk helemaal niet moeilijk te bedenken dat je daar ook een hartige variant op kunt maken. Ik besloot er meteen mee aan de slag te gaan en mijn prei er in te verwerken. Zo, en daar kwam me toch een prachtige prei clafoutis uit de oven…Dus ja, die verdient meteen een plekje in Mijn Hollandse Keuken.

Recept

Prei clafoutis

Ingrediënten:

5 plakjes kant en klaar bladerdeeg

4 dunne preien

2 eieren

50 g roggemeel (kan ook met een andere meel, deze is goed voor je darmflora)

40 g gesmolten boter

125 ml koude melk

1 tl paprikapoeder pikant

2 tl paprikapoeder zoet

1 tl rozemarijn

50 g geraspte oude kaas

Extra: ruime lage ovenschaal, ingevet

IMG_3453

Bereiding prei clafoutis:

Verwarm de oven voor op 200 °C

  1. Haal het bladerdeeg uit de diepvries en laat het ontdooien.
  2. Snijd het groene deel van de preien, halveer ze in de lengte en spoel ze goed af. Kook ze dan 4 minuten in water met een beetje zout. Laat ze goed uitlekken en afkoelen tot ze lauw zijn.
  3. Klop vervolgens in een schaal de eieren met een vork licht los. Klop het roggemeel, de boter, de melk, de kruiden en naar smaak peper en zout er door heen.
  4. Leg dan de plakjes bladerdeeg in de ingevette ovenschaal en zet de schaal in de oven. Bak het bladerdeeg in zo’n 10 minuten gaar.
  5. Leg de uitgelekte preien (knijp ze eventueel nog wat uit) naast elkaar op het bladerdeeg en schenk er het beslag over. Bestrooi met de oude kaas en zet de schaal op het rooster in het midden van de oven.
  6. Bak de preiclafoutis 10 minuten, verlaag de oventemperatuur dan tot 180 °C en bak hem dan nog eens 20 minuten. Serveer de clafoutis warm, maar niet heet en geef er een lekkere salade en stokbrood bij

IMG_3454

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

schrijf je in voor de workshop Conserveertechnieken die ik aanstaande zaterdag 30 september weer op Hoeve Ravenstein in Baarn geef. Voor meer info zie de pagina: workshops

TG Facebook Comments

28.09.2017
Geplaatst in hartige taart
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.