capucijners

Capucijners: Hollandse krachtpatsers van het eerste uur. Ze zitten boordevol calcium en foliumzuur. Op dit moment is het kapucijners seizoen al lang voorbij en staan ze ook niet in mijn verskalender. Maar gelukkig kun je capucijners ook prima, drogen, invriezen of in blik stoppen. Al is de kwaliteit van de bevroren of geblikte capucijner wel wat minder. En er wordt vaak suiker of zout toegevoegd aan de blik en pot. Wil je dat niet? Dan kun je beter de gedroogde versie kopen. Maar die moet je wel 12 uur voor gebruik weken.  Ik vind zo’n pot of blik, ondanks de toevoegingen, altijd heel handig om in huis te hebben. Vandaag maak ik dit simpele gerecht van capucijners, groenten en een stukje gebakken kophaas. Dat is het bovenste deel van varkenshaas en het meest malse stukje vlees van het varken.

Recept

Capucijners

4 personen-45 minuten-makkelijk

glutenvrij-bevat vlees en lactose

capucijners

Ingrediënten:

500 gr kophaas

500 gr capucijners (let op gedroogde moet je eerst een nacht laten wellen in water)

olijfolie

1 grote ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngesneden

1 winterpeen, in schijfjes

1 prei, in dunne ringen

1/4 knolselderij

2 tl paprikapoeder

1 tl komijnpoeder, maar het liefst hele komijn

een blik gepelde tomaten (450 gr)

roomboter

 

Bereiding:

Haal de kophaas vast uit de koelkast!

Doe de capucijners in een vergiet en laat ze uitlekken. Spoel eventueel met water.

Zet een bakpan op en doe daar een flinke scheut olijfolie in. Laat even warm worden en voeg dan de ui en knoflook toe. Bak ze niet te hard en laat ze mooi glazig worden.

Schil de knolselderij en rasp met een grove rasp.

Voeg de winterpeen, prei en knolselderij toe aan de uien en knoflook en roer even door. Voeg zout en peper toe.

Doe er de paprikapoeder en de komijn bij en roer weer door.

Voeg de capucijners en de gepelde tomaten toe en roer weer goed door.

Laat dit alles zeker een half uur zachtjes pruttelen zodat de smaken goed intrekken. Controleer af en toe dat het niet droogkookt en voeg evt. wat water toe.

Snijd de kophaas in stukken. Smelt een klont roomboter in de pan en bak hierin de stukken kophaas. Voeg naar smaak zout en peper toe en laat ze zeker 10 minuten zachtjes garen. Haal ze uit de pan, leg ze op een bord en bedek dit met folie.

Proef of de capucijners op smaak zijn  en voeg evt. zout en peper toe. Schep wat vlees op een bord en doe er een toef van de bruine bonen over. Geef er lekker wat stokbrood bij zodat je ook een beetje saus kan dippen.

capucijners

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

Of wil je iemand een kookboek cadeau doen met Kerst?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. En een vegetarisch kerstmenu!

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 En in mijn shop vind je het leukste servies voor de feestdagen!

TG Facebook Comments

11.12.2017
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.