Ik heb hier een heerlijk recept voor een volkoren brood voor je. Zelf brood bakken doe ik graag, maar ik heb er helaas weinig tijd voor. Maar nu in de vakantie had ik dat wel, dus bakte ik eens een volkoren brood. Het is echt heel lekker geworden. Je hoeft er niet veel van te eten om een lekker vol gevoel te hebben. En het hapt zoveel lekkerder weg dan dat elastische brood van de super. Ik bakte meteen 3 broden en kijk dan ben ik meteen klaar voor de rest van de week. En eerlijk is eerlijk, het kostte helemaal niet veel tijd. Het is gewoon een kwestie van plannen omdat het brood ene paar keer moet rijzen. Dus ik zou zeggen, ga ook aan de slag!

Recept

Volkoren brood bakken

bevat gluten en lactose

Ingrediënten

275 grof volkoren meel (supermarkt, maar probeer eens een molenwinkel via internet)

5 gr fijn zeezout

5 gr basterdsuiker

8 gr verse gist verkrijgbaar in de koeling bij de Jumbo!!

175 ml lauwwarm water

2 tl honing

3 tl olijfolie (of andere olie als je dat lekkerder vindt)

Bakkersgist uit de supermarkt

Bereiding

Meng het meel met de suiker en zout in een grote kom en roer goed door elkaar.

Doe in een andere kom het lauwwarme water en verkruimel daar de gist in. Laat de gist vervolgens oplossen in het water.

Maak een kuiltje in het midden van de kom en giet daar het gistwater in.

Doe de olie en de honing erbij en kneed nu alles goed door met een spatel of laat de keukenmachine het werk doen.

Maak een werkvlak goed schoon en kneed hier het deeg zo’n 10 minuten op. Hoe meer je kneed hoe gladder en elastischer het deeg wordt. Doe geen extra bloem bij het meel als het plakt maar maak je handen dan nat. Kneed net zo lang tot het niet meer plakt en het deeg lekker elastisch aanvoelt. Als je het uit elkaar trekt mag het niet scheuren!

Leg het deeg in een kom, doe daar een vochtige theedoek overheen en laat op een warme, tochtvrije plek in je huis minimaal 1 uur rijzen totdat het in volume verdubbeld is.

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkvlak. Duw de lucht uit het deeg door het goed te kneden.

Neem een bakblik, leg er een vel bakpapier in en leg de bol brood in het bakblik. Dek het brood af met een vochtige doek en laat hem weer minimaal een uur rijzen. Je zult zien dat  het brood de bovenste rand van het blik raakt.

Verwarm ondertussen de oven voor op 225 graden.

Zet het brood in de oven. Zet onderin de oven een kom met ijskoud water. De stoom van het water zorgt voor een lekkerder korst op het brood. Bak 15 minuten. Zet de oven dan terug naar 200 graden en bak nog eens 15 minuten.

Wanneer het brood lekker hol klinkt als je ertegen klopt en de korst mooi goudbruin is, is je brood klaar.

Ik maakte een tijdje terug ook dit heerlijke kaasbrood! Klik hier voor het recept!

TG Facebook Comments

09.05.2017
Geplaatst in broodjes
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.