saucijzenbroodjes

Vandaag een heel simpel, maar oh zo lekker receptje voor het weekeinde; mini saucijzenbroodjes! Heerlijk bij de lunch of om mee te nemen onderweg. Koop voor je zelfgemaakte saucijzenbroodjes het liefst biologische varkensvlees-saucijzen. Waarom? Dat vertel ik je in onderstaand artikel, want ik vind het zorgwekkend hoe weinig wij consumenten voorgelicht worden over de vleesindustrie. Niet alleen wat betreft de omstandigheden waarin we de dieren fokken, maar ook de hoeveelheden ongezond nepvlees die er in producten als kant en klare saucijzenbroodjes zitten. Het probleem is dat de gehaktvulling gemaakt is van het goedkoopst mogelijke slachtafval, ook wel separatorvlees genoemd. Het is het laatste beetje vlees dat aan het bot zit. Maar de fabrikant mag het gewoon gehakt noemen. En waarschijnlijk voel je ook vaak wat tussen je tanden knarsen als je zo’n kant en klaar ding uit een plastic verpakking eet? Dat komt omdat ze dit vlees van het bot afschrapen en dan gaan er ook botsplinters mee. Tja, het is maar dat je het weet. Dus over dat extra calorietje zou ik maar minder inzitten. Als je voor de rest gezond eet, is dat geen probleem. Maar dat goedkope slachtafval vol zout en foute E-nummers om ze lang houdbaar te maken…..bah.

saucijzenbroodjesRecept mini saucijzenbroodjes

8 stuks – 30 minuten – supermakkelijk

 

Ingrediënten

4 varkensvlees-saucijzen, liefst biologisch

4 plakken bladerdeeg

1 el paprikapoeder

1 tl gedroogde rozemarijn

1 tl gedroogde tijm

1 el gedroogde tomaatjes op olie, fijngesneden

1 sjalotje, heel fijngehakt

1 teen knoflook, heel fijngehakt

peper en zout

1 ei, ook liefst biologisch

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden

Haal het bladerdeeg uit de diepvries

Haal het vlees uit de worstjes door er aan een kant in te knijpen.

Mix het vlees met de kruiden, de gedroogde tomaatjes, het fijngehakte sjalotje en knoflook.

Kluts het ei los in een kommetje.

Snijd de plakken bladerdeeg door de helft en rol ze met een deegroller ietsje platter.

Neem 1 el van het vleesmengsel en verdeel die over het midden van het bladerdeeg.

Rol het bladerdeeg op en bestrijk de bovenkant met wat ei.

Zet de broodjes 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Voilà, een schaal vol lekkere mini saucijzenbroodjes.

varken in stal

Waarom biologische varkensvlees-saucijzen?

Omdat in de vee-industrie varkens helaas nog steeds in overvolle stallen staan. Een varken van 100 kilo krijgt slechts 1m3 ruimte. De kleinere nog minder. De dieren staan op een kale betonnen vloer waar roosters in zitten. Niet bepaald comfortabel dus. Meestal hebben ze geen stro tot hun beschikking, terwijl ze daar nu net zo graag in wroeten.  Niet dat ze veel kunnen zien, want ze staan vaak in het donker. Dan blijven ze lekker rustig. Van de stress en verveling bijten ze in elkaars staart. Om dat te voorkomen worden de staarten gecoupeerd. Dat mag eigenlijk niet van de Europese wet en daarom is de Nederlandse overheid nu bezig een wet te maken die dit verbiedt! Huh, ja echt waar. Nu mag het namelijk nog wel als andere oplossingen niet helpen. Maar zie dat als overheid maar eens te controleren. Niet dus! Vandaar dat biggen massaal gecoupeerd worden. Ook worden hun hoektanden afgevijld zodat het zogen makkelijker gaat. Niet dat ze heel lang bij hun moeder mogen blijven, want dat is niet handig natuurlijk.

varkens in stal

Het biologisch varken heeft het gelukkig beter: Zo eet het biologisch varken ook biologisch voer. Heeft hij lekker veel strooisel op de vloer om in te wroeten. Kan hij naar een ruim buitenhok. Ook al zit een weiland er ook voor hem niet in! Mogen moeder en kind langer bij elkaar blijven. Worden hun staarten worden niet gecoupeerd en de hoektanden niet gevijld. En leeft hij langer dan het varken uit de bio-industrie.

Ik heb er dan ook graag wat meer geld voor over om een stukje biologisch vlees te kopen. Dan maar wat minder vaak vlees eten om het te kunnen veroorloven. Maar het eet een stuk relaxter! En die kant en klare worsten-en saucijzenbroodjes….dat heeft helemaal niets met vlees te maken. Die eet ik sowieso niet.

(bronnen: ciwf.nl, stichting varkens in nood en de Consumentenbond)

TG Facebook Comments

15.01.2016
Geplaatst in broodjes
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.